Hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kärsiviä asiakkaita tulee vastaanotolleni aika ajoin. Vaiva on onneksi hyvin hoidettavissa kun diagnosointi osuu kohdalleen. Tässä hieman tekstiä siitä, mistä hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa on kyse.
Hyvänlaatuisella asentohuimauksella tarkoitetaan sisäkorvaperäistä huimausta, joka johtuu toimintahäiriöstä sisäkorvasi kaarikäytävissä. Kaarikäytävissä aistitaan kehon asentoa ja tasapainoa. Kaarikäytävään kertyvä sakka voi saada aikaan virheaistimuksen, joka tuntuu huimauksena esimerkiksi asennonvaihdoissa. Voit kokea hetkellisen huimauksen/pahan olon tunnetta esimerkiksi vaihtaessasi asentoa tai kääntäessäsi päätä tiettyyn suuntaan.
Ajoittain kohtaan asiakkaita, joilla hyvänlaatuinen asentohuimaus on alkanut hyvin äkillisesti ja voimakkaasti, tyypillisesti aamuisin. Huimauksen tunne on ollut niin voimakas, että sängystä ylösnousu on mahdotonta ja koko maailma tuntuu pyörivän. Toisilla taas vaiva on saattanut olla kevyempänä jo pidempään, provosoituen esimerkiksi sängyssä kylkeä kääntäessä tai yksinkertaisissa pään liikkeissä. Oireina voi olla myös matkapahoinvointi ja/tai huono olo esimerkiksi huvipuistolaitteissa. Yhtäläisyyksiä lasten lukihäiriöihinkin on havaittu.
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on kiusallinen vaiva, mutta se on onneksi vaaraton. Hyvänlaatuinen niin kuin nimensäkin kuuluu. Diagnosointi tapahtuu tarkalla haastattelulla ja yksinkertaisella testillä, jolla pyritään erottelemaan kumman korvan puoleisesta asentohuimauksesta on kyse. Hoitoina käytetään manoovereja eli asentohoitoja.
Erään asiakkaan sanoja lainaten: Elämänlaatuni
parani huomattavasti kun oireille löytyi syy ja yksinkertainen hoitomuoto.
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on hyvin yleinen myös ikääntyvillä, mutta heidän kohdallaan usein alidiagnosoitu vaiva. Asentohuimaus saattaa kuitenkin vaikuttaa paljon ikääntyneen haluun liikkua ja sitä kautta välillisesti heikentää liikkumis- ja toimintakykyä.
Kaikki huimaus ei ole hyvänlaatuista asentohuimausta, joten tarkka diagnosointi on tärkeää ja tarvittaessa tulee kääntyä lääkärin puoleen huimauksen syyn selvittämiseksi.
ForemeFysio tutkii ja antaa tarvittaessa ohjeet asentohuimuksen hoidoksi, tervetuloa!