Liikunta raskausaikana

Raskauden aikana liikunnan harrastamista suositellaan jatkettavaksi ja liikunnan voi myös aloittaa raskausaikana. Terveen äidin raskauden aikainen liikunta on turvallista ja oman voinnin mukaan voi liikkua raskauden loppuun saakka. Raskauden edetessä on hyvä kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin seikkoihin ja epäselvissä tilanteissa tulee aina kääntyä oman lääkärin puoleen.

Kehoa huoltavat, kehonhallintaa edistävät ja hyvää mieltä tuottavat harjoitteet hellivät kehoa raskauden aikana

Etenkin aktiiviliikkujien on hyvä muistaa, että raskausajan liikunnan tavoite on ylläpitää kuntoa, ei niinkään kasvattaa sitä. Keholla on tärkeä ja kuormittava tehtävä meneillään jo muutenkin. Raskausaikana liikuntaa aloittavien suositellaan aloittamaan liikunta riittävän kevyesti ja pienissä erissä. UKK-instituutin laatimat liikuntasuositukset antavat hyvän pohjan raskauden aikaiselle liikunnalle.

Useat kehon rakenteet joutuvat suuremmalle kuormitukselle raskauden aikana. Erityisesti alaselän ja lantion alue kuormittuvat painon lisääntyessä, nivelsiteiden löystyessä ja kehon asennon muuttuessa. Lempeät selän alueen aineenvaihduntaa lisäävät harjoitteet ovat hyviä tehdä päivittäin. Selän kiputiloja voi ehkäistä hyvän asennon ylläpitämisellä ja keskivartalon tukilihasten säännöllisellä harjoittelulla.

Mahan kasvaminen tuo haasteita keskivartalon lihaksille, suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan ja niiden välissä oleva jännekalvo joutuu venytykselle. Tästä syystä keskivartalon harjoittamisessa raskausaikana on tiettyjä erityispiirteitä, joihin on tärkeä kiinnittää huomiota. Tästä aiheesta enemmän artikkelissamme:

Raskausaikana lantionpohja kannattelee melkoista lastia ja sen vuoksi lantionpohjan lihasten harjoittaminen on erityisen tärkeää. Lisäksi niiden rentouttaminen on lähes tulkoon yhtä tärkeää. Vahva ja joustava lantionpohja ovat hyvä yhdistelmä myös synnytyksen kannalta.

Viisaasti toteutettu liikunta raskausaikana edistää terveyttäsi ja ylläpitää kuntoasi. Liikunnan on todettu, vähentävän riskiä mm. raskausajan diabetekselle, verenpaineen kohoamiselle ja raskausmyrkytykselle. Liikunnan on lisäksi todettu edistävän synnyksestä palautumista.

Loppuraskaudessakin on turvallista liikkua omaa kehoa kuunnellen

Mikäli olet epävarma harjoitteista, joita voit turvallisesti tehdä, ota meihin niin suunnitellaan yhdessä sinulle tilanteeseesi sopiva harjoitusohjelma.

 On lisäksi tärkeä muistaa, että selän ja lantion alueen kiputiloja voidaan hoitaa myös raskausaikana. Fysioterapiasta löytyy raskausajan selän terveyteen monia hyviä niksejä.

Liikunnan iloa ja hyvää mieltä!

Fysioterapia
ForemeFysio
Kurikantie 12, Pirkkala
045 641 5621
fysioterapia(a)foreme.fi
Nettiajanvaraus 

 

You may also like...

%d bloggaajaa tykkää tästä: