Palveleva ja aktivoiva koti

Esteetön rakentaminen ja suunnittelu kotiympäristössä vaatii enemmän kuin pelkän RT-kortiston ja RakMk:n tulkintaa. Ymmärrys ihmisestä, asukkaasta, joka ympäristöä käyttää on ensiarvoisen tärkeää. Erityyppisten liikkumisrajoitteiden tulkki ei ole arkkitehti tai insinööri vaan ihmisen toiminta- ja liikkumiskykyyn syvemmin perehtynyt henkilö kuten fysioterapeutti; ja tietysti osittain myös henkilö itse. Kortistojen ja lakien opit ei tässä ympäristössä ole avain onneen, ne ovat osa pakin työkaluista joita käytetään.

Kukapa ei haluaisi asua omassa kotonaan, tutussa ympäristössä, omassa rauhassa vanhoille päiville saakka. Ikääntyminen, vammautuminen tai muu elämänmuutos voi vaatia kodin muutostöitä, jotta itsenäinen,  mielekäs ja turvallinen asuminen on mahdollista.

Aktivoiva koti

Koti voi aktivoida tai passivoida asukastaan – riippuen ratkaisuista, joita sinne valitsemme ja miten ne asennamme.

Asuminen kotona on ympärivuorokautista ja jatkuvaa. Liian palveltu ja syötetty ympäristö heikentää toimintakykyä ja surkastuttaa elinympäristön kahteen neliöön (sänky) ja silmään killittävän valopisteeseen (kattolamppu). Käytössä kuitenkin voisi olla koko asunto ja sen ympäristö, piha mukaan lukien.

Pohtiessamme, mitä fysioterapialla saavutetaan tunnissa tai kahdessa viikossa, voidaan aktivoivassa kotiympäristössä laajentaa ”terapia”tuntien määrä eksponentaalisesti. Pitkälle pohdituilla  kodin ratkaisuilla ja oikein asennetuilla ja käytetyillä apuvälineillä voimme tukea ikääntyneen normaalien liikemallien ylläpitoa. Normaalit liikemallit ovat kehon oikeanlaista käyttöä ja kuormittamista. Kun tuemme kodin ratkaisuilla ikääntyneen kykyä käyttää kehoaan oikealla tavalla, harjoitamme ja aktivoimme kehoa kuntouttavasti lähes 24/7.

Kun ikääntynyt uskaltaa toimia kotona päivittäisissä toiminnoissa, tukee se kuntoutumista ja kunnon ylläpitoa tehokkaammin kuin kuntoilu vain kerran viikossa.  Kehitystä saadaan harppausaskelin kun aktivointi on arjessa mukana pienten tekojen kautta.

Aktivoiva koti on yksilöllinen

Eikä esteettömäksi suunniteltu vessakaan ole aina esteetön, jos kalusteet on sijoiteltu huonosti Outi himanen kertoo Omakotilehdessä

Yhdelle esteetön ei välttämättä ole toiselle esteetön. Aktivoivan kodin perusta rakennetaan ikääntyneen toiminta- ja liikkumiskykykartoituksen perusteella. On tiedettävä, mitä haasteet ovat ja mistä ne johtuvat. Kun näemme asian taakse, pystymme kodin valinnoilla tekemään kodista aktivoivan ja turvallisen sekä ohjaamaan oikeiden liikemallien suorittamista.

Tästä pääset lukemaan koko artikkelin, jossa Foreme Oyn fysioterapeutilla oli ilo olla mukana.

Esteettisiä, ergonomisia ja esteettömiä huonekaluja suunnittelee ja valmistaa yhteistyökumppanimme Kotio By Niemi

%d bloggaajaa tykkää tästä: