Aloitin tänään uuden kuntoutusjakson muistisairautta sairastavan kuntoutujan kanssa. Kohtaaminen sai minut jälleen pohtimaan läsnäolon ja vuorovaikutuksen merkitystä kuntoutumisen onnistumiseksi. Tästä innoittuneeena muutama ajatus näin kirjallisessa muodossa. Kirjoittaessani jäin pohtimaan, että seuraavaksi mainitut asiat ovat oikeastaan täysin perusasioita ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Hyödyntäkäämme näitä siis ihan tavallisessa arkielämässäkin.
1.Selvitä kuntoutujan elämäntarinaa
Ennen kohtaamistanne selvitä, millainen historia hänellä on? Mistä hän pitää? Mistä hän ei pidä? Mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä? Tutustumalla ihmiseen ja hänen elämäntarinaansa löydät motivointikeinoja ja saat tehtyä kuntoutustilanteesta motivoivan. Tarinoiden avulla motivoit myös itseäsi ja opit uutta!
2. Tarkkaile omaa käyttäytymistäsi, ilmeitäsi, eleitäsi ja otteitasi
Muistisairaiden kanssa työskennellessä kehonkielemme merkitsee usein enemmän kuin sanat. Minkälaisia viestejä kehosi antaa? Estääkö vai aktivoiko oma toimintasi kuntoutujaa? Onko kasvoillasi lämmin, hyväksyvä hymy vai luotaantyöntävä ilme?
3. Ota katse- ja kosketuskontakti
Silmiinkatsominen on tehokas tapa osoittaa, että puhun sinulle ja me teemme nyt asioita yhdessä. Kun puhuttelet, pidä hyvä katsekontakti ja puhuttele kuntoutujaa nimeltä. Mikäli kuntoutuja on levoton, ota häntä esimerkiksi kädestä kiinni. Ihmisen on vaikea sivuuttaa toisen ihmisen viesti silloin kun olemme katse- ja kosketuskontaktissa toisiimme.
4. Asetu kuntoutujan tasolle
Ihmiset ovat samanarvoisia, toinen ei ole ylempänä tai alempana kuin toinen. Tämä viesti on helppo viedä eteenpäin käyttäen omaa kehoa oikealla tavalla. Asetu kuntoutujan kanssa samalle tasolle. Jos hän istuu tai on makuulla, kyykisty hänen viereensä ja katso silmiin. Ylempää huutelu ilman kunnnon kontaktia ei tunnu meistä kenestäkään mukavalta.
5. Pohdi, mistä mikäkin käytös johtuu ja muokkaa toimintaasi sen mukaisesti
Ihmisen käyttäymiselle on aina jokin syy. Muistisairaiden aggressiivisuudesta ja ikävästä käytöksestä (huutaminen, huitominen, epämotivoituneisuus) kuulee puhuttavan usein. Mielestäni tärkeää olisi pohtia, johtuuko kyseinen käytös puhtaasti sairaudesta vai onko mukana pelkoa ja epämukavuutta? Kun kyseessä on pelko tai epämukavuus, pystymme omalla toiminnallamme poistamaan näitä tunteita aiheuttavia ärsykkeitä.
6. Katso asioita laatikon ulkopuolelta
Joskus tilanteissa tarvitaan rohkeutta tehdä asioita erilailla kuin on totuttu. Innovatiivisuuden, luovuuden ja rohkeuden käyttö muistisairaiden kanssa kantaa yleensä pitkälle. Kokeile rohkeasti uusia tapoja toimia! Jos kuntoutuja haluaa tanssia Säkkijärven polkkaa niin ei muuta kuin tanssien aamiaiselle!
Avoin kohtaaminen ei aina ole helppoa – tuolloin annat itsesi sataprosenttisesti tilanteelle. Joudut kohtaamaan omat ennakkoluulosi, omat käyttäytymis- ja ajatusmallisi. Toisaalta tämä on avoimen kohtaamisen rikkaus, saamme mahdollisuuden oppia ja kehittää myös itseämme.
Iloisia vuorovaikutushetkiä!