Hoida aina oireiden aiheuttajaa -ei pelkkää oiretta

Miksi fysioterapiassa saatetaan lähteä harjoittamaan lantion aluetta, vaikka asiakkaan kiputila sijaitsisi olkapään alueella? Miksi kiristyneitä takareisiä ei lähdetäkään hoitamaan pelkällä venyttelyllä?

Hyvä kehonhallinta ja lihastasapaino ovat edellytyksiä tehokkaalle ja turvalliselle liikkumiselle

Käytämme usein ForemeFysion sloganina ”Fysioterapialla kohti toimivaa ja tasapainoista kehoa” Tämän lauseen synty lähtee siitä, minkä koen olevan fysioterapian ydin. Fysioterapiassa on oleellista  selvittää, mistä kipu, toimintahäiriö tai liikkumiskyvyn heikentyminen alkuperäisesti johtuvat.

Hoida aina oireiden aiheuttajaa, ei pelkkää oiretta.

Esimerkiksi lihaskireyden syvimpänä syynä on harvoin se, että lihas vain on kireä. Tulisi aina pohtia, miksi lihas on kiristynyt? Toimiiko kyseisen lihaksen työpari liian laiskasti, jolloin kiristynyt kaveri joutuu tekemään myös laiskottelevan töitä?  Hyvä esimerkki tästä työparista ovat pakara – takareisi (etenkin tietyt pakaran osat). Jos pakara ei toimi kontrolloidusti, tuottaa takareisi liikkeestä kapasiteettiinsa nähden suuremman osan. Kehon lihastasapaino muuttuu ja takareisi joutuu  liialliselle rasitukselle.

Jotta saavutamme tasapainoisen ja toimivan kehon, tulee meidän etsiä näitä syy-seuraussuhteita. Näitähän kehossamme muuten riittää! Mikään lihas ei toimi yksin vaan yhteistyössä monien järjestelmien kanssa. Fysioterapia on kiinnostavaa salapoliisityötä ja joskus olkapääkivun syy-seuraussuhde voi siis johtaakin meidät vaikka lantion alueelle.

Summa summarum, keho on tärkein instrumenttisi, käytä sitä hyvin ja pyri ennaltaehkäisemään toimintahäiriöiden syntyä. Lihastasapaino eli lihasten oikein kontrolloitu toiminta on tässä merkittävässä roolissa.

Jatkamme blogissa syventäen näitä asioita eri kehon osa-alueilla.  Ensi kerralla perehtyen enempi olkanivelen alueeseen.

Kiitos lukemisestasi! Seurailehan blogiamme ja meitä myös somen maailmassa ja kerro, mistä aiheista haluaisit kuulla lisää 🙂

ForemeFysio
Kurikantie 12, Pirkkala
fysioterapia(a)foreme.fi
045 641 5621
Nettiajanvaraus

You may also like...

%d bloggaajaa tykkää tästä: